Etusivu
Sukusanomat
Kuvagalleria
Säännöt
Yhteystiedot
Palaute
A.J. Europaeuksen jälkeläisten yhdistys r.y.


A.J. Europaeuksen jälkeläisten sukusanomat

A.J. Europaeuksen jälkeläisten sukusanomat
2007 nro 1 (93)
ISSN 0356-0791 (Painettu)


Liperissä 1988 (Kaija Rasilon albumi)
Vasemmalta takarivissä Aino ja Tapio Takala, Anni Rytkönen.
Heidän edessään selin Taatu Salminen (sello), Sampo Smeds (viulu), Peetu Salminen (viulu)
Keskellä istumassa: Kati ja Terhi Rasilo, Laura Hirvensalo
Keskellä seisomassa Aino Smeds, Kaija Rasilo, Ritva Hirvensalo


SISÄLLYS


A.J. Europaeuksen jälkeläisten yhdistys ry
Sukusanomat 2007 nro 1 (93)
ISSN 0356-0791 (Painettu)

Esimies:
Tuomas M. S. Lehtonen

Toimitus:
Riitta Karasvirta,
Jorma Rytkönen,
Kirsti Salminen,
Kaija Rasilo,
Timo Äyräpää,

www.europaeus.info


Esimiehen palsta

A.J. Europaeuksen jälkeläisille läheinen Lampan talo on viime aikoina ollut julkisen huomion kohteena. Helsingin kaupunki haluaa vanhojen empirekortteleiden heräävän virastounestaan ja muuttuvan sykkiväksi "vanhaksi kaupungiksi", jossa on puoteja, hotelleja ja ihmisvilinä jatkuu myöhään iltaan.

Lampan talo on toistaiseksi ensimmäinen Kauppatorin laidan vanhoista taloista, joista kaupungin rakennustoimesta vastannut virasto on väistynyt ja johon nyt rakennetaan hotellia ja ravintolaa. Aikanaan talo on klassisen eurooppalaisen porvaristalon tapaan toiminut monessa käytössä. Stockmannin tavaratalo on aloittanut toimintansa sen pohjakerroksessa, sen pihasiivessä on ollut hotelli ja talossa on toiminut myös Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitos. Aina talon vanhimpien osien rakentamisesta vuonna 1817 pitkälle 1930-luvulle taloa asuivat sen rakennuttajasuku Lampat ja äitinsä puolelta heistä polveutuva A. J. Europaeuksen nuorin poika Matti Äyräpää. Tällaisia historiallisia porvaristaloja on Helsingissä ja Suomessa vain vähän - sinänsä talosta ja sen historiasta tulee hakematta mieleen isoäitini Ella Kitusen (o.s. Europaeus) lempiromaani Buddenbrookit ja heidän perintötalonsa Lyypekissä.

Buddenbrookit on sukuromaani, joka kertoo pohjoissaksalaisen porvarissuvun "rappiosta". Suvun vanhat perinteet väistyvät, kun nuorempi polvi ei ole kiinnostunut kauppahuoneen jatkamisesta vaan taiteellisista harrastuksista. Lampan taloon liittyy samantapaisia vaiheita, kun Europaeusten pappissuvun nuoret miehet Anders Theodor, Reinhold ja Matti viettivät kukin opiskeluvuosina aikaansa Lampan talossa. Kukaan heistä ei jatkanut isänsä pappisuralla. Ainoastaan Matti pystyi huolehtimaan hyvin itselleen langenneesta aineellisesta ja henkisestä perinnöstä luomalla merkittävän uran hammaslääketieteen pioneerina Suomessa ja fennomaanisen liikkeen kantavana voimana - ja hoitamalla hyvin myös maallisen leiviskänsä ja osallistumalla suomalaisen liike-elämän pystyttämiseen.

Taloushistorioitsijat väittävät joskus, että porvarissukujen nousu ja lasku seuraa kolmen sukupolven mallia: ensimmäinen hankkii omaisuuden ja asemat, toinen ylläpitää ja kolmas tuhlaa ja tuhoaa. Sukuhistoriat ovat kuitenkin mutkikkaampia ja jännittävämpiä; sukujen perinteet ja käsitykset itsestään vaikuttavat nekin monin eri tavoin. Itse käsite "suku" on monimielinen, sillä jokainen meistä kuuluu samanaikaisesti moneen eri sukuun. Oma käsityksemme siitä, mihin kuulumme on lähinnä sosiaalinen konventio.

Isoäitini Ella oli innokas sukuharrastaja, ja hän myös kertoi minulle ja muille sisaruksilleni ja serkuilleni loputtomasti sukutarinoita. Niitäkin tärkeämpiä olivat vakaat kristillisidealistiset ja fennomaaniset arvot sekä niihin yhdistetty vakaa käsitys akateemisen ja tieteellisen työn suuresta arvosta. Ella-mummu - niin kuin me häntä kutsuimme - välitti minulle käsityksen kuulumisesta Europaeusten sukuun. Häneltä omaksutun käsityksen mukaan sukuun kuuluminen merkitsi ennen kaikkea vahvaa sitoutumista ihanteisiin. Hän teki aina selvän eron "idealistien" ja "rahantuntevien" välille, ensimmäiset olivat hyviä, jälkimmäiset eivät. Tosin tämä ei estänyt mummua olemasta hyvinkin tarkka oman rahankäyttönsä suhteen.

Vuosia myöhemmin tajusin, että Ella-mummun erottelut olivat tapa perustella hänen omaa elämänkulkuaan ja valintojaan. Anders Theodor eli Adde Europaeus, A. J:n esikoinen, ei ollut erikoisen rahantunteva, ehkä ennemminkin huikentelevainen. Hänen elämänkaarensa oli sosiaalisesti laskeva, ainakin pikkuveljeen Mattiin verrattuna. Sen sijaan Adden lapset perivät voimakkaan uskon koulutuksen voimaan, he kaikki, niin pojat kuin tytötkin, opiskelivat yliopistossa (mikä oli naisten osalta suhteellisen epätavallista tuolloin) ja kaikki rakensivat vahvan idealismin leimaaman elämänuran.

Käsitykseen suvusta ja sukulaisuudesta kuuluu aina ajatus kertomuksesta ja jatkuvuudesta - muinaisia sukuluetteloja pidetään historiankirjoituksen ja eeppisen runouden alkuna. Polveutumistarinoiden rinnalle tulevat selviytymistarinat: miten kukin elämänsä eli, miten toimi vastoinkäymisissä, miten siirsi arvonsa seuraaville polville. Sukulaisuus on yksi arvojen ja mallien välittämisen muoto. Ei ole sattumaa, että tietyt ammatit ja elämänsuuntaukset kulkevat suvuittain. Tällainen periytyminen ei tietenkään ole geneettistä tai biologista vaan opittua ja omaksuttua. Pelkkien geneettisten karttojen laatimiseen sukutarinoita ja -yhdistyksiä ei tarvittaisi.

Lampan talon uudistaminen antaa mahdoll-isuuden virkistää muistoja suvun juurista Helsingin vanhimpaan ydinkeskustaan. Itse kuuluun haaraan, jolla ei ole verisukulaisuutta talon rakennuttajiin, mutta tieto siitä, että isoäitini isä asui talossa 1850-luvulla, tekee siitä minullekin läheisen. Nyt kun taloa uudistetaan ja entisöidään  pieteetillä, myös  sukuyhdistyk-sellemme on tarjottu mahdollisuus tutustua siihen. Tarkoitus  on, että ensi syksyn sukukokous avataan Lampan talossa. Mikäli teillä on hallussanne Lampan taloon kuuluneita esineitä, kuvia sen sisätiloista tai siihen liittyviä muistoja, olen luvannut välittää niitä edelleen hotellihankkeen toteuttajille. Tarkoituksena on, että talon tulevassa sisustuksessa otetaan huomioon sen aiempia historiallisia kerrostumia.

Syksyn sukukokouksen aikataulu ja ohjelma tarkentuu vielä. Lampan talossa vierailun lisäksi professori Matti Klinge on lupautunut esitelmöimään pappissukujen kulttuurihistoriallisesta merkityksestä 1800-luvun Suomessa. Sukukokous pidetään lauantaina 27.10. klo 14.

Tuomas M. S. Lehtonen


Edellisen Sukukokouksen yhteydessä 28.10.2006 Yliopistomuseo Arppeanumissa yhdistys lahjoitti museolle kokoelman Matti Äyräpään mitaleita ja kunniamerkkejä. Tarkemmin tästä Sukusanomat 2006/2 (92).

Helsingin yliopistonmuseo Arppeanum mainitsi vuoden 2006 toimintakertomuksessaan, että sen kokoelma karttui mm. A.J. Europaeuksen jälkeläisten yhdistys r.y:ltä  saadulla esinelahjoituksella, joka sisälsi Matti Äyräpään mitaleita.

http://www.museo.helsinki.fi/yliopistomuseon_saatio/toimintakertomus2006.htm

Sotilaslääkärin Rintamerkki ( 15.2.1897 )
Käytetty sotilaslääkäreistä, jotka eivät valmistuneet Tsaarin Sotilas Lääketieteellisestä Akatemiasta vaan toisesta lääketieteellisestä koulusta.


KIRJAKAUPPIAAN RUNOKIRJAT

 

Enok Rytkönen 1930

Isoisäni kirjakauppias Enok Rytkönen (1874-1960) oli aikoinaan sukulaispiirissä hyvin tunnettu tilapäisrunoilija. Loppusointuihin perustuva riimittely sujui häneltä helposti, ja hänen kynästään lähti  lukematon määrä runomuotoisia onnitteluja, tervehdyksiä ja muita viestejä sukulaisille ja tutuille. 

Vähemmän on ehkä tiedossa, että isoisä-Enok on laatinut/runoillut tekstit myös suurehkoon joukkoon lasten kuvakirjoja. Fennica-tietokannassa (Suomen kansallisbibliografia) hänellä on 36 nimekettä, joista kolmisenkymmentä voisi luullakseni olla runokirjoja. Kun kuitenkin itse omistan niistä vain yhden, Pikku-Matin marjamatkan, olisin utelias tietämään, onko arvoisilla sukulaisilla parempaa tietoa asiasta ja jopa kenties hallussaan joitakin alla mainituista julkaisuista:

NimikeJulkaisuvuosi
Ainon hyvät toverit, kuvakirja kaunehin(189?)
Ajanvietettä lapsosille(1904)
Aunen uusi asunto(190?)
Intiaanein seassa1895
Karja-kuvakirja, kuvin korein, soinnuin sorein(1904)
Kertomus koulupojasta, Maalarin Maija ja kiukkuinen Kaija1907
Kesäkuvaa kuusitoista kuvakirja(s.a.)
Kolme meripoikaa ja muita pieniä pakinoita pikku lapsille(1896-1900)
Kotoa ja matkoilta, kuvia ja lauluja1904
Kukko kiekuu! kuvakirja1897
Lasten ensi kuvakirja, kestävä kuvakirja pienokaisille1904
Laverruksia lapsosille(s.a.)
Mitä 10 pennillä saa:
    1: Iso sisko ja pikku sisko
    2: Leikkitoverit
    3: Ankanpoika
    4: Kertun kevätlauluja
    5: Kaunikko
    6: Varpusten viserryksiä
1898
Pieni aapiskukko(s.a.)
Pienokaisten sienikirja1947
Pientä karjaa kaikenlaista meidän talon tanhuilta(s.a.)
Pikku-Matin marjamatka, uusi kuvakirja, 2. p.
    (julkaistu myös 1938, 1954 ja 1964 (uusintap.))
1904
Pörrö-Pekka, vanha tuttu, ynnä moni oiva juttu(s.a.)
Satu kuudesta joutsenesta, kuvallinen satu1898
Satu pienestä pianonsoittajasta, juttu julmasta jalopeurasta ja liukkaasta Lasku-Liisasta1906-1910
Suloja suvisen päivän(1908)
Taru reippaasta Reinosta, tosi juttu tottelemattomasta Elsa-Maijasta(s.a.)
Tässä näkee pientä väkee!, kuvakirja(1906-1910)
Tuhma Jussi(1904)
Vanha noita ja hänen lapsensa, saksalainen kansansatu(1910)

(Tiedot on poimittu julkaisuluettelosta, jonka Leena Rytkönen on hankkinut Saarijärven kaupunginkirjaston myötävaikutuksella.)

Jorma Rytkönen

 
Otava 1964, kuvitus Elsa Beskow


Liperin Rotila 2-3.7.1988
Takarivissä vasemmalla Anni Rytkönen, Aino ja Tapio Takala, Kaija Rasilo, Kati Rasilo ja Ritva Hirvensalo sylissään Hannu Hirvensalo. Edessä Taatu ja Peetu Salminen, Aino Smeds ja Terhi Rasilo.


KUOROTYTTÖNÄ 1988 LIPERISSÄ PIKKU-MATIN MARJAMATKASSA

Sukuyhdistyksemme 40-vuotisjuhlakokouksessa Liperin Rotilassa 2.-3.7.1988 esitetty ooppera Pikku-Matin marjamatka oli unohtumaton elämys etenkin, kun sain olla mukana iloisessa esiintyjien joukossa kuorotyttönä yhtenä puolapiijoista. Esiintymislava navetan rauniot Raunilinna-teatteri kuten Anneli Äyräpää Sukusanomissa 1/1989 kirjoitti sukujuhlamuistelossaan kuin pienois-Olavinlinna, oli erittäin hyvin sopiva oopperan juoneen. Me esiintyjät olimme saaneet hienot nuotit ja sanat, joihin oli merkitty hienosti soittimien ja laulajien esiintymisjärjestykset. Ne ovat yhä minulla tallella muistona. Instrumentteja oli mm. viulu I ja II, sello, harmonikka, huilut ja kannel sekä rumpu ja triangeli. Kannel jäi erityisen lämpimänä mieleen soittajan ollessa tuolloin 8 -vuotias veljentyttäreni Terhi. Kaikki esiintyjät olivat toki ihania ja antoivat parastaan, eikä kukaan voinut olla nauttimatta niin katsomossa kuin esiintymislavalla. Sellaisen vaikutelman sain. Tunnelmaa lisäsi paljon kauniit esiintymisasut niin Mustikkakuninkaalla, Puolamummolla, Sinipojilla ja Puolapiioilla, joista ohessa kuvia. Kauniiden soololaulujen lisäksi jäi kuorolauluista erityisesti mieleen Puolapiikojen kaunis laulu:

Piu pau, pikku Mattia, nyt Puolapiiat kilvan keinuttaa.
Piu pau, puolapiikojen, on keinu hämähäkinverkkoinen.

Piu pau, perhot lentelee, ja nurmikolla sirkat sirisee,
Piu pau, puolapiikojen on laulu kuulla kaunis, suloinen!

Kuten oli kuoron päätöslaulu:

Aamun armas aurinko jo kultaa kotiveräjää,
Matin, Maijan  laulelohon äiti armas heräjää.

Kaija Rasilo


Liperissä 1988
Sylvi Rasilo, Kirsti Salminen ja Ahti Rytkönen
Edessä Atso ja Aino Takala

 
Liperissä 1988
Vasemmalla: Heikki Hirvensalo, Sampo Smeds, Peetu ja Taatu Salminen, Anni Rytkönen. Edessä Laura Hirvensalo ja Aino Smeds


Vasemmalta Lauri Smeds, Aino ja Tapio Takala, Peetu Salminen, Kaija Rasilo, Laura Smeds, Maija ja Terhi Rasilo, Ritva Hirvensalo sysillään Hannu Hirvensalo.


KIRJOITUSKILPAILU SUKUVIESTI-LEHDESSÄ 2/2007

Sukuviesti-lehti järjestää kaikille lapsille ja nuorille avoimen kirjoituskilpailun, jonka aiheena on Mielenkiintoinen sukuni. Jokainen kirjoittaja saa käsitellä aihetta haluamallaan tavalla, myös runot ovat siis tervetulleita!

Kilpailussa on viisi sarjaa:

I      Alle 7-vuotiaat
II     7-9-vuotiaat
III   10-12-vuotiaat
IV   13-15-vuotiaat
V     16-18-vuotiaat

Kirjoituksen tulee olla ennen julkaisematon ja sen pituus korkeintaan 4 liuskaa. Kilpailuaika päättyy 3.9.2007. Kirjoitukset tulee toimittaa määräaikaan mennessä Sukuviestin toimitukseen. Raadin parhaiksi arvioimat työt julkaistaan Sukuviestin tulevissa numeroissa.

Kaikkien vuoden 2007 kilpailujen parhaat palkitaan Helsingissä Karjalatalolla 20.10.2007 Valtakunnallisen Sukutapahtuman avajaistilaisuudessa.

Sukuviesti-lehden luvalla julkaisemme oheisen kirjoituskilpailuilmoituksen. Mielellämme julkaisisimme kirjoituksia myös omissa Sukusanomissamme.


Liperissä 1988, Aino Smeds ja Kaija Rasilo


PAAKKILAN PUUTARHA ENTISEEN LOISTOONSA

Sukukokoukseen Haapavedellä heinäkuussa 2005 osallistuneet muistanevat pyörähdyksen Paakkilan vanhan pappilan pihalla. Sade esti silloin lähemmän ympäristöön tutustumisen, mutta kuulimme, että on suunnitelmia niin puutarhan kuin pappilanrakennuksen kohentamiseksi.

Kunnostus- ja ennallistamistyöt ovat nyt käynnistyneet. Hanketta toteuttamaan perustettiin v. 2004 Paakkilan kannatusyhdistys, joka on saanutkin paikkakunnalla viriämään suuren innostuksen ja talkoohengen asian hyväksi. Mittava hanke on hyväksytty EU:n Leader-rahoituksen piiriin.

Laaja puutarha on tarkoitus rakentaa entiseen kukoistukseensa, sellaiseksi kuin se oli Kasvitarha- ja keittokoulun toimiessa pappilassa. Koulun perusti v. 1893 papinrouva Nora Pöyhönen o.s. Europaeus, naisia varten, jotta nämä voisivat saada opetusta kasvitarhanhoidosta ja terveellisen ruuan laitosta. Koulun perustaminen aikanaan oli rohkea ja vaativa haaste ja sitä pidettiinkin lähes sensaationa. Koulu toimi Paakkilassa noin 15 vuoden ajan ennen siirtymistään nykyiselle paikalleen Alamaalle. Pappilakulttuurissamme Paakkila edustaa ainutkertaista kokonaisuutta.

Käyntimme jälkeen Paakkilassa on raivattu pois vanha puusto ja näkymä järvelle on palautettu. Kulkuväyliä ja siltoja on rakennettu. Tänä kesänä alkavat varsinaiset istutustyöt. Itse pappilarakennus tulee suunnitelmien mukaan toimimaan kokous- ja juhlatilana ja siihen kunnostetaan myös majoitustilaa. Valmistuessaan alue tarjoaa niin haapavetisille kuin vaikka Europaeus-suvun kesämatkailijoille mahdollisuuden viihtyä ja virkistyä kulttuurihistoriallisessa ympäristössä.

Paakkilan kannatusyhdistys on painattanut toimintansa rahoittamiseksi vanhoista valokuvista kootun korttisarjan. Kuvat ovat pääosin ruustinna Nora Pöyhösen Kasvi- ja puutarhakoulun ajalta. Korttisarja kuvittaa tätä Sukusanomien sivua.

Paakkilan kuulumiset kertoi Kirsti Salminen

Paakkilan kannatusyhdistyksen toiminnasta tai vaikkapa korttien ostamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan Paavo Hintikkaan.


LISÄTIETOJA ANTON VALTAVUOSTA


s 12.1.1850 Pernaja
k 22.1.1931 Viipuri
kansakoulunopettaja
puoliso
Thekla Augusta os. Europaeus, vihitty 1876
s. 24.08.1845 Liperi
k. 12.06.1933 Viipuri

Tekla ja Anton Valtavuo, Viipurissa 1928

www.europaeus.infon:n kautta tullut yhteydenotto toi lisätietoja Anton Valtavuosta. Greger Nyström tutki Haddaksen taloa Liljendalin Garpomin kylässä. Yhteiseksi tekijäksi löytyivät Mårten Ericsson (1730-1796) ja Carin Ericsdotter (1733-1792).

Pernajan kirkonkirkoista löytyvät seuraavat tiedot:

- Tabell 1 -

Rikström, Carl Andersson  f. 20.11.1818 Pernå Rike Klemets. d. 07.05.1872
Pernå Rike. Skräddare.

1. makan Abrahamsdotter, Eva Gustava f. 15.03.1816 Liljendal Garpom Haddas.

d. 02.12.1883 Pernå Rike. Bondedotter. Äktenskap: 20.10.1841 Liljendal.

Far: Mårtensson, Abraham f. 1769 Pernå (Liljendal) Garpom Haddas.
Mor: Johansdotter, Stina f. 1771-75 Pernå (Liljendal) Garpom Baijars.

Bondedotter.

Vid vigseln bondedotter från Liljendal Garpom Baijars. Före giftermålet piga i Pernå Grefböle och Hardom.

Barn:

1) Gustava f. 15.10.1842 Pernå Rike Klemets.

2) Carl f. 23.02.1844 Pernå Rike. d. 09.01.1874 St. Michel. Skollärare.
Student 1862, filosofiemagister.

3) Erika f. 19.03.1847 Pernå Rike. Flyttade 16.10.1868 från Pernå till
Helsingfors.

4) Anton f. 12.01.1850 Pernå Rike. Folkskollärare. Flyttade 1.2.1875 från Pernå till Viborg.

5) Amanda f. 02.05.1853 Pernå Rike.

6) Mathilda f. 05.10.1856 Pernå Rike. Flyttade 1888 från Pernå till Viborg.

Mikäli haluat lisätietoja tai ottaa yhteyttä uusiin sukulaisiin, soita tai kirjoita hallitukselle tai jätä viesti  www.europaeus.infon kautta. Yhdistys sai myös esipolvikaavion Anton Valtavuon esi-isistä.


ELLA KITUSEN ELÄMÄ
Ella Kitunen, 1890 - 1988  En imponerande kvinnogestalt

Keväällä 2003 saimme Maija ja Sven Lalanderilta käyttöömme heidän laatimansa parikymmentäsivuisen elämänkerran Maijan äidistä Ella Kitusesta. Kirjoitus on tehty Ella Kitusen ruotsalaisille jälkeläisille ja heidän näkökulmastaan - monet Suomen lähihistoriaan liittyvät asiat ja Ella Kitusen elämänvaiheet näyttäytyvät hiukan eri valaistuksessa kuin puhtaasti suomalaisesta näkökulmasta katsoen.

Sisällysluettelo:

  • Ellan vanhemmat ja näiden esi-isät
  • Ellan ensimmäiset vuodet Pohjanmaalla
  • Lapsuus Helsingissä ja äidin kuolema
  • Uusi asunto ja muutto Kotkaan
  • Kesäisiä huveja
  • Europaeus-perheen jouluja
  • Helsingin yliopistossa
  • Levottomuuksia ja vapaussota 1917-1918
  • Ruokapula vuonna 1918
  • Lapsikatras kasvaa mutta Ella jatkaa ammatissaan
  • Sotavuodet
  • Vuodet heti sodan jälkeen ja Maijan avioliitto
  • Lapsenlapsia syntyy ja Ella vierailee Ruotsissa sukulaisissa
  • Ellan julkinen työ jatkuu
  • Eemeli sairastuu ja nukkuu pois
  • Elämä jatkuu
  • Kunniatohtori Ella
  • Sukututkimus
  • Matka Ranskaan kesällä 1960
  • Ella kertoo elämästään
  • Sukulaistapaamisia
  • Ellan viimeiset 10 vuotta
  • Elämä päättyy

Suomennettu teksti ja valokuvat löytyvät sivuillamme www.europaeus.info/ellakitunen.htm . Lisäämme sinne mahdollisimman pian myös alkuperäisen ruotsinkielisen version.  

Muisto ihmisestä on kuin jalanjäljet rantahiekassa. Muisto säilyy heissä, jotka tunsivat ihmisen, mutta kun nämäkin ovat menneet pois, häviää myöskin suuri osa muistoa. Tämä koskee sellaisiakin ihmisiä kuin Ella Kitunen, jotka ovat saaneet elämässään paljon aikaan. Jälkeenjääneille, ennen kaikkea lapsille ja lapsenlapsille voi siksi olla tärkeää, että muistot saatetaan kirjalliseen muotoon ja  niihin liitetään valokuvia. Näin säilyy kuva poismenneestä. Tästä syystä me, tytär Maija ja vävy Sven Lalander olemme laatineet tämän pienen kirjoituksen Ellan ruotsalaisille jälkeläisille.

Aineisto perustuu pääosin Maijan muistoihin äidistään sekä Ellan omiin muistoihin, jotka hän kertoi Maijalle 1970-luvulla ja jotka nauhoitettiin ja myöhemmin siirrettiin tietokoneelle ja CD-ROM-levyille. Lähteinä on käytetty myös kirjeitä, lehtiä ja muita artikkeleita sekä joitakin kirjoja. Tarkat ajanmääritykset on katsottu Maijan päiväkirjamerkinnöistä. Kuvat on osin kopioitu vanhoista kuvista, osin on käytetty Maijan omia kuvia. Liitteenä on kaksi runoa Ellan 85- ja 90-vuotispäiviltä. Ellan tytär Elina, poika Maunu ja tyttärentytär Katariina ovat oikolukeneet käsikirjoituksen ja heidän arvokkaat kommenttinsa on otettu huomioon.

Maija ja Sven Lalander, 2002


SUKUYHDISTYKSEN KUVA-ARKISTO

 
Anders Josef Europaeus

Sukuyhdistyksemme alkuvaiheessa oli jo yhdistyksen tavoitteena kerätä mahdollisimman kattava kuva-arkisto suvun jäsenistä puolisoineen. Ensimmäisissä sukulaisille lähetetyissä Tiedonnannoissa - Sukusanomien edeltäjässä - oli vetoomus sukuvalokuvakokoelman keräämisestä:

"Yhdistyksemme omistaa laajan sukukuvakokoelman, jossa vanhempien polvien valokuvia on hyvin runsaasti (melkein jokaisesta henkilöstä monta erilaista kuvaa), mutta kahden nuorimman polven kohdalla on ammottavia tyhjiöitä. Olisi nyt jo tänä vuonna päästävä siihen, että jokaisesta suvun jäsenestä olisi kokoelmassa ainakin yksi yksinäiskuva. Näin saataisiin hauska peruskuvasto, joka kokoustilaisuuksissa ja muulloinkin olisi nähtävänä. (Muunkinlaiset kuvat ovat tietysti tervetulleet.) Toimittakaapa, hyvät asianomaiset, puuttuvat kuvat tänne. Ellei ole sopivaa ennestään, niin menkää lähimmälle valokuvaajalle, ja monellahan on kamera itselläänkin."

Toivo Valtavuon johdolla kerättyä kuvakokoelma täydennettiin aina 60-luvun alkupuolelle saakka. Tämän jälkeen ei kuva-arkistoa ole täydennetty järjestelmällisesti. Tämän vuosituhannen puolella on taas pyritty täydentämään kuva-arkistoa vuosikokouskuvilla. Yksittäisiä kuvia on lisäksi saatu sekä yhdistyksen jäseniltä että myös jäsenistön ulkopuolelta.

Suvun kuva-arkisto käsittää nykyisin yli 800 kuvaa. Kuvista noin 500 on vanhoja henkilö- tai perhekuvia. Joistakin kuvista on useampia vedoksia. Kuvat on siirretty digitaaliseen muotoon.

Sukupuun muotoon järjestetyt valokuvat ovat olleet muutaman kerran yhdistyksen vuosikokouksessa nähtävillä. Sukusanomien lukijat ovat varmaankin panneet merkille kuvien lisääntymisen lehden sivuilla. Moni näistä vanhoista kuvista on peräisin sukuyhdistyksen kuva-arkistosta.

Nyt olisi aika täydentää tuota 50 vuoden aukkoa suvun kuva-arkistossa. Uusien sukupolvien kuvat puuttuvat täysin - ja kuka tunnistaisi enää oheisesta kuvasta tämänkään artikkelin kirjoittajaa.

Arkistoon kaivataan sekä yksittäisiä henkilökuvia että perhekuvia. Kuvia voi lähettää elektronisessa muodossa sähköpostilla yhdistykselle osoitteella
        kuvat(at)europaeus.info
Alkuperäiset kuvat voi toimittaa yhdistyksen rahastonhoitajalle.

Kuvat palautetaan niin haluttaessa skannauksen jälkeen, muussa tapauksessa kuvat liitetään myös paperiversiona yhdistyksen kuva-arkistoon.

Kuvien mukaan on syytä liittää tieto henkilöistä, keitä kuvassa on sekä mielellään kuvausaika. Jos kuvaan liittyy jokin tarina, on se myös hyvä saada kuvan mukana. Kuvien lähettämisellä annetaan sukuyhdistykselle oikeus tarvittaessa julkaista kuva Sukusanomissa, yhdistyksen verkkosivuilla ja yhdistyksen julkaisemissa sukukirjoissa. Kuvan lähettäjä voi myös kieltää julkaisuluvan jossakin muodossa.

Aloitamme Sukusanomissa sukupuun muotoisen kuvagallerian julkaisemisen. Tarkoituksena on saattaa sukulaisten nähtäville vanhempien sukupolvien kuvat. Tässä numerossa on Anders Josef Europaeuksen lasten kuvat. Seuraavissa numeroissa julkaisemme heidän lastensa kuvat.

Pertti Äyräpää


Anders Josef Europaeuksen lapset


Anders (Adde) Theodor Europaeus
s. 1836 k. 1912


Josefina Lovisa Europaeus
s. 1838 k. 1915

  


Johan Reinhold Europaeus
s. 1842, k. 1874


Natalia Vilhelmina Rytkönen o.s. Europaeus
s. 1843 k. 1926

  


Tekla Augusta Valtavuo ent. Rikström o.s. Europaeus
s. 1845 k. 1933


Hilda Johanna (Hanna) Hällström o.s. Europaeus
s. 1848 k. 1921

  


Alexandra Eleonora (Nora) Pöyhönen o.s. Europaeus
s. 1849, k. 1938


Matti Anselm Äyräpää
s. 1852, k. 1928

Kahdesta Anders Josef Europaeuksen nuorena kuolleesta lapsesta ei ole kuvaa. Selma Maria Europaeus (s. 1840, k. 1848) ja Fridolf Emanuel Europaeus (s. 1849, k. 1857).


AUNE ÄYRÄPÄÄN RAHASTO 20 VUOTTA

Sukuyhdistys sai 1980-luvun alkupuolella testamenttilahjoituksena Aune Äyräpään maalauksia ja piirustuksia. Yhdistys päätti myydä taulut arvonnan perusteella jäsenistölle. Monella sukulaisella onkin seinällä Aune Äyräpään kukka- tai maisemataulu.

Yhdistyksen hallitus oli käsitellyt Kauko Laineen ehdotuksen pohjalta taulumyynnistä saatujen rahojen käyttöä siten, että rahoilla tuettaisiin suvun keskuudessa taiteiden harrastusta. Olihan suvussa monia esim. musikaalisesti lahjakkaita nuoria. Tukimuotona voisi olla stipendien ja apurahojen jako. Asia tuotiin vuoden 1985 vuosikokoukseen keskusteltavaksi. Vuosikokouksen näyttäessä vihreää valoa ehdotukselle, aloitettiin yhdistyksen hallituksen asettamassa toimikunnassa rahaston sääntöjen työstäminen. Kari Rytkönen vastavalmistuneena oikeustieteen kandidaattina sai tehtäväkseen varmistaa rahaston sääntöjen asiallisuus ja laillisuus.

Aune Äyräpään rahasto perustettiin vuoden 1986 vuosikokouksessa.

Aune Äyräpään rahaston tarkoituksena on sen sääntöjen mukaan edistää ja tukea taiteen harrastusta ja opintoja yhdistyksen jäsenten keskuudessa. Tämä toteutetaan pääasiassa jakamalla stipendejä ja apurahoja. Rahaston peruspääoma on 20.000 markkaa (3.363 euroa). Stipendeihin ja apurahoihin voidaan käyttää vain rahaston tuottoa.

Ensimmäinen rahaston myöntämä stipendi jaettiin vuoden 1987 vuosikokouksessa. Sen saajana oli Risto Sakari Kyyrö ja käyttötarkoituksena huilun hankinta. Vuosien saatossa rahastosta on jaettu 28 stipendiä yhteensä 3.852 euroa. Stipendien suuruus on vaihdellut 50 ja 400 euron välillä, keskiarvon ollessa 135 euroa. Stipendin saajina on ollut 21 suvun jäsentä. Osa stipendin saajista on harrastuksen edetessä saanut useamman stipendin.


AUNE ÄYRÄPÄÄN RAHASTON STIPENDIT

Aune Äyräpään rahaston stipendit vuodeksi 2007 taiteen harrastuksen ja opintojen tukemiseen yhdistyksen jäsenten keskuudessa julistetaan haettavaksi 30.9.2007 mennessä.

Hakemukset perusteluineen tulee osoittaa yhdistyksen hallitukselle ja ne lähetetään yhdistyksen esimiehelle


KERTOMUS A.J. EUROPAEUKSEN JÄLKELÄISTEN YHDISTYS RY:N TOIMINNASTA
AJALLA 1.1. - 31.12.2006

Viime vuosi oli yhdistyksen 58. toimintakausi. Sen päättyessä yhdistyksessä oli 268 jäsentä, ja yhdistyksen lehti Sukusanomat lähetettiin 111 osoitteeseen.

Yhdistyksen esimiehenä toimi Jorma Rytkönen. Muina hallituksen jäseninä olivat:

Eero Hirvensalov:sta 2005 (nykyisen toimikauden alkamisvuosi)
Riitta Karasvirtav:sta 2004
Liisi Klobutv:sta 2006
Tuomas Lehtonenv:sta 2006
Leena Rytkönenv:sta 2005
Kristiina Nordlingv:sta 2005
Kaija Rasilov:sta 2004
Kirsti Salminenv:sta 2006
Riitta Smedsv:sta 2004
Antti Voipiov:sta 2005
Pertti Äyräpääv:sta 2004

Hallituksen valitsemana varaesimiehenä toimi Kirsti Salminen, rahastonhoitajana Pertti Äyräpää ja sihteerinä Liisi Klobut. Tilintarkastajina toimivat Raili ja Risto Voipio sekä varatilintarkastajina Marjatta ja Matti Äyräpää. Hallitus piti toimintavuoden aikana kolme kokousta.

Sukusanomat ilmestyi toimintavuoden aikana kahdesti (numerot 1/91 ja 2/92). Toimituskunnan muodostivat Riitta Karasvirta toimitussihteerinä sekä Kaija Rasilo, Kirsti Salminen, Timo Äyräpää ja Jorma Rytkönen. ‑ Merkkipäiväänsä viettäville jäsenille on yhdistyksen nimissä lähetetty onnittelu. Tätä tehtävää on hoitanut edelleen Kaija Rasilo.

Aune Äyräpään rahastosta myönnettiin 150 euron apuraha Eero Smedsille viulunsoiton opiskeluun.

Sukukokous 28.10.2006 Helsingissä aloitettiin tutustumalla Yliopistomuseoon ja siellä olleeseen Duodecimin 125‑vuotisnäyttelyyn. Näyttelyssä oli runsaasti seuran perustajaan Matti Äyräpäähän liittyvää aineistoa, mm. Akseli Gallen‑Kallelan ystävästään Matti Äyräpäästä vuonna 1911 maalaama muotokuva, joka on nykyisin Yliopiston Hammaslääketieteen laitoksen hallussa. Käynnin päätteeksi Yliopistomuseolle lahjoitettiin yhdistyksen omistuksessa olleet Matti Äyräpään kunniamerkit ja mitalit. ‑ Vuosikokouksessa Kirurgisen sairaalan Sophie Mannerheim ‑salissa piti kokousesitelmän Suomen Hammaslääkäriliiton entinen puheenjohtaja, tohtori Heikki Vuorela aiheenaan "Matti Äyräpää, suomalaisuusmies". Kokouksessa oli mukana 47 yhdistyksen jäsentä.

Yhdistys on edelleen kuulunut jäsenenä Suomen Sukututkimusseuraan.

Yhdistyksen jäsenmaksu oli vuonna 2006 edelleen 10 euroa taloudelta. Yhdistyksen pääoma oli 31.12.2006 tehdyn tilinpäätöksen mukaan 4.668,18 euroa. Tilikauden tappio oli 4,29 euroa.

Aune Äyräpään rahasto: pääoma 3.531,52 euroa
Toivo Valtavuon rahasto: pääoma 1.108,54 euroa

- - - -

Edellä olevan toimintakertomuksen yhdistyksen hallitus esittää vuosikokouksen hyväksyttäväksi.


TERVANPOLTON VIIMEISET VUODET

eli lukuvinkki tasan sadan vuoden  takaa sukumme menneisyyteen:

Anders Theodor Europaeus:
Terwanpolttoko wai heinänwiljelys?
Muutama sana Kajaanin kihlakuntalaisille
1887.
Oulu B. B. Bergdahlin kirjapaino 1888.

Kirja kertoo mm. siitä kuinka tervan hinta oli 1800-luvun lopulla laskenut ja sen poltto velkaannutti tekijänsä. Tuolloin Oulun apulaislääninagronomi Anders Theodor Europaeus (1836-1912) kampanjoi voimakkaasti maanviljelyksen ja karjanhoidon puolesta. "Jos Kajaanin kihlakunnan wanhat tervanpolttajat mielivät edistyä, heidän on jättäminen nykyinen terwanpoltto ja turwaa-tuminen heinäwiljelykseen ja karjantuotteel-lisuuteen", Europaeus neuvoo.

Tämä kirja löytyy Oulun kaupungin kirjaston internet-sivuilta www.ouka.fi/kirjasto/oulunarkki ja sieltä klikkaamalla terva, josta selaamalla ko. teos löytyy pdf-muodossa. Mainittakoon, että kyseinen kirja on painettu vanhanaikaisin kirjaimin.

Antoisaa lukuelämystä!
Kaija ja Leena Rasilo


SUKUSANOMAT TOIVOTTAA
KAIKILLE MUKAVAA
JA AURINKOISTA
KESÄÄ 2007




Alkuun

© A.J.Europaeuksen jälkeläisten yhdistys r.y.